Sveikata

Matcha arbata: kokia jos nauda?

Matcha arbata: kokia jos nauda?

Nors šios arbatos tradicijos beveik tūkstantmetį, ši žalioji latte išpopuliarėjo palyginus visai neseniai ir visi puolė ieškoti, kur galėtų matcha arbatą pirkti ar bent jau paragauti. Tačiau nedaugelis žino, jog šis madingas žalios spalvos gėrimas yra ne tik unikalaus skonio, bet ir užsitarnavęs supermaisto titulą – Daily Spoon matcha milteliai yra gausūs antioksidantų, vitaminų ir mineralų, kurie yra svarbūs organizmo veiklai, ir taip pat tai gali būti puiki ir netgi geresnė alternatyva rytiniam kavos puodeliui.

Kas yra matcha arbata?

Matcha yra gaminama iš rankomis surinktų, sudžiovintų ir sumaltų kininio arbatmedžio (Camellia Sinensis) lapelių. Iš Camellia Sinensis medžio yra išgaunama ir tradicinė žalioji arbata, tačiau gaminant matchą, medžiai yra auginami šiek tiek kitaip: jie yra dengiami nuo saulės spindulių mėnesį prieš nurenkant lapelius – būtent tokiu būdu arbatmedis pagamina daugiau amino rūgščių, L-teanino bei chlorofilo – pigmento, kuris nudažo lapelius sodria žalia spalva. Arbatos lapeliai yra sumalami ir gaunami matcha milteliai.

Daily Spoon matcha milteliai: kokia jų nauda?

Skaistesnė oda

Matcha milteliai turi labai koncentruotą kiekį katechinų – antioksidantų, kurių yra net 137 kartų daugiau nei įprastinėje žalioje arbatoje. Antioksidantai kovoja su organizme esančiomis nestabiliomis laisvųjų radikalų molekulėmis, kurios pažeidžia ląsteles ir skatina senėjimo procesus.

Daugiau energijos

Viename puodelyje matcha latte yra apie 70 mg kofeino. Kofeinas iš matcha arbatos yra pasisavinamas tolygiai: kaip minėta anksčiau, arbatos sudėtyje yra amino rūgšties, pavadinimu L-teaninas, kuris „stabdo“ kofeino pasisavinimą ir staigų jo poveikį. Lėtas ir tolygus kofeino išsiskyrimas užtikrina ilgesnį šios medžiagos pasisavinimo intervalą, todėl jaučiamės energingesni ir produktyvesni ilgesnę dienos dalį.

Gerina kognityvines funkcijas

Naujieji moksliniai tyrimai rodo, kad matcha arbatos vartojimas gali pagerinti protinę veiklą. L-teaninas gali sumažinti stresą ir nerimą, taip pat padeda atsipalaiduoti be didelio mieguistumo jausmo. Tai gali būti paaiškinta faktu, kad L-teaninas padidina alfa bangų aktyvumą smegenyse, kurios stimuliuoja nusiraminimo ir atsipalaidavimo būseną, o jų sumažėjus, atsiranda streso, susirūpinimo požymiai.

Matchos ir kavos palyginimas

Žalioji latte įžengė į rinką kaip geresnė kavos alternatyva, tačiau ar iš tiesų tai yra tiesa? Palyginkime šiuos du gėrimus keliais aspektais:

Poveikis. Nors gėrimų maistinė sudėtis yra panaši, didesnis vitaminų ir mineralų kiekis nulemia didesnį gėrimo efektyvumą, todėl Daily Spoon matcha milteliai turi ryškesnį poveikį: skaistesnė oda, daugiau energijos, geresnis susikaupimas. Tiesa, kava irgi pasižymi didesniu energijos lygiu, geresnėmis kognityvinėmis funkcijomis, nes šiems efektams didelę įtaką turi kofeinas.

Kofeino kiekis. Kaip ir šiek tiek minėta, matchoje esantis kofeinas išsiskiria lėtai ir tolygiai, nes šis procesas yra reguliuojamas L-teanino. Kavos kofeine šios amino rūgšties nėra, todėl ši medžiaga išsiskiria greitai, tačiau jos poveikis ir pasibaigia greičiau – greičiau jaučiamas energijos lygio nukritimas, kurį reikia tenkinti antruoju kavos puodeliu. Be to, kavos kofeinas yra asocijuojamas su nervingumu ir nerimu – staigus kofeino lygio pakilimas paveikia „kovos ar skrydžio“ atsaką, kuris parengia organizmą į kovinę poziciją ir sukelia šiuos nemalonius jausmus.

Skonis. Skonio aspektas yra labai individualus, tačiau abu gėrimai turi kartesnį poskonį. Kavos pasiūla yra daug didesnė, todėl jos skonis bei aromatas svyruoja nuo šokolado ir riešutų iki vaisių ir gėlių. Gera kava turi natūralų saldumą, kurį papildo gaivus rūgštingumas. Kita vertus, matchos skonis dažniausiai yra universalus – ji yra ryškaus, augalinio ir šiek tiek kartaus skonio, su saldumo ir umami natomis.

Kur galima įsigyti matcha?

Klasikinės kategorijos japonišką matcha arbatą pirkti galite Daily Spoon internetinėje parduotuvėje. Mūsų Daily Spoon matcha milteliai kainuoja 13,8 Eur ir ji yra skirti gamintis latte, dėti į kokteilius, košes, chia pudingus ir kitus jūsų kulinarinius šedevrus.